Kapat

DÜZ VİTES ARAÇ NASIL KULLANILIR:

Düz vitesli arabaların en büyük özellikleri otomatik arabalardan farklı olarak debriyaj pedalı bulundurmalarıdır. Sırasıyla soldan sağa doğru debriyaj, fren ve gaz pedalları bulunur. Yani kısaca otomatik vitesli arabalar sadece gaz ve fren ile çalışır. Ek bir şeye ihtiyaç olmadan gaza bastıkça vites kendiliğinden artar. Fakat düz vitesli arabalarda vites artışı kendiliğinden artmaz. Sürücü vitesi değiştirmek istediğinde debriyaj pedalının yardımıyla bunu manüel olarak gerçekleştirir, ve arabayı düzgün bir şekilde kullanmış olur.

Düz vitesli arabalarda pedallar nasıl kullanılır?

Düz vitesli arabalarda pedalları kullanımı için tek opsiyon mevcuttur. Sol tarafta bulunan debriyaj pedalı sol ayak kullanılarak kontrol edilir. Ortada bulunan fren ve sağ tarafta bulunan gaz pedalları ise sağ ayak kullanılarak araba sürme işi gerçekleştirilir. Debriyaj pedalı kullanılacağı zaman sol ayak topuğu yere değdirmeden diz ile beraber kaldırılır. Fren ve gaz pedalları için de, frenin altındayken sağ ayak topuğu yere değdirilir, ayağı kaldırmadan parmak uçları ile gaz ve fren pedallarına basılarak hızlanma ve yavaşlama işlemleri yapılır. Debriyaj pedalı sert ve hızlı bir şekilde bırakılmadan kullanılmalıdır. Düz vitesli arabalarda debriyaj pedalı nasıl kullanılır?

Öncelikle düz vitesli arabalarda eğer araba hareket etmeden duruyorsa mutlaka debriyaj pedalına basılmalıdır. Aksi takdirde araba stop eder. Yani arabayı yavaşlamaya başladığı zaman eğer durucaksa fren ile birlikte debriyaj pedalına da basılmalıdır. Düz vitesli arabalarda bulunan debriyaj pedalının en önemli amacı sürücünün rahat bir şekilde vitesi değiştirmesine yardımcı olmaktır. Yola çıkarken ya da kırmızı ışık gibi herhangi bir şekilde durma pozisyonunda olan bir arabayı harekete geçirmek için vites mutlaka 1'de olmalıdır. Aksi takdirde araba hareket etmeyebilir. Daha sonrasında yolda devam ederken arabanın hız değiştirme durumuna bağlı olarak sürücü vites değiştirme ihtiyacı duyacaktır. Bunun için de arabanın vites kolundaki vites numaralarının güzergahını izleyerek yapmak gerekir. Vitesi değiştirirken unutulmaması gereken şey debriyaj pedalına basmaktır. Önce debriyaj pedalına basılır daha sonra vites istenilen yere getirilip debriyaj pedalından ayağımızı çekeriz.
Geri vites arabaların hepsinde aynı yerde olmayabilir. Geri vites için de önce debriyaj pedalına basılıp geri vites ayarlanır. Daha sonra gaz ve fren ile kontrol edilip geriye doğru gitmek mümkündür.

Araç kullanma işi, Sizi olduğu kadar çevrenizdekileri de ilgilendiren ve birçok çevre şartıyla alakalı bir iştir. Basit gibi görünür ama zorluklarla dolu bir süreçtir. Biraz kişisel becerilerimizi geliştirmekle de alakalıdır. Amacımız kişinin araç kullanma konusundaki eksiklerini tamamlayıp başarılı bir sürücü olmasını sağlamaktır...

İletişim