Bilindiği gibi araçlarda mevsim değişikliklerinde bazı rutin bakımlar vardır. Kış ayları geldiğinde yapılması gereken bazı bakımlar başta araç suyuna Antifriz katkısı yaparak suyun donmasını engellemek olabilir. Akü kutup başları oksitlenmişse bunlar kullanılabilir hale getirilebilir. En önemlisi de zeminle tek bağımız olan lastik'lerimizdir. Kış lastiği yada kar lastiği diye adlandırdığımız bu lastikler, bizi zorlu kış şartlarından korumada önemli rol oynar.
Yolcu ve yük taşıyan araçlara, kış aylarında kar lastiği kullanma zorunluluğu 1 Aralık tarihinde tekrar başlıyor. Kış lastikleri ıslak, karlı ve buzlu yol zeminlerinde meydana gelebilecek kazaların önüne geçmeyi, yaya yol güvenliği sağlamayı kolaylaştırıyor.
KIŞ LASTİĞİ İÇİN KAR YAĞMASINI BEKLEMEYİN!!!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2012 yılında yürürlüğe aldığı, yolcu ve yük taşıyan ticari araçlara, kış lastiği kullanma zorunluluğu getiren uygulama 1 Aralık tarihinde geçerli hale geliyor. Mevsim koşullarına uygun lastik kullanımı can ve yol güvenliği açısından büyük önem taşırken, özellikle hava sıcaklığının +7 derecenin altına düşmesi durumunda, kış lastiklerinin kullanılması gerekiyor.
Kış lastiklerinin önemini anlatarak mutlaka kullanılması gerektiğini böylelikle ıslak, karlı ve buzlu zeminde meydana gelebilecek kazaların önüne geçmeyi, yaya ve can güvenliğini sağlamayı kolaylaştırırız..
Direksiyon Geliştirme Merkezi: Kış lastiği kullanmanın önemini vurgulayarak direksiyon derslerinde ve araç kullanma eğitimlerinde buzlu kaygan ve ıslak zeminlerde kış lastiğinin önemi kadar sürücüyü bilgilendiren ve bu tarz araç kaymalarında ne yapmamız gerektiğini sizlere anlatır ve en doğru ve güncel bilgileri sizlere aktarır.
Kış aylarında alınacak direksiyon dersi önemli ve bilgi ve beceri kazanımı açısından önemlidir.
Kış lastikleri, farklı desen ve kauçuk bileşenleri sayesinde frenleme ve yol tutuşta en iyi performansı sunuyor. +7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında kış lastikleri kullanılan araçlar, 90 km hızla giderken yaz lastiği kullananlara göre 5 metre daha kısa fren mesafesinde durabiliyor. direksiyon dersi araç kullananların bu bu mesafenin hayat kurtaracağını akıllarından çıkarmamalarını gerektirdiğini anlatır ve öğretir!!!
Kasım ayı geldiğinde yapılması gereken şeyler dolaplardan kazakları çıkartmak olur, kendimizi kışa hazırlarız. Peki araçlarımız soğuk havalara kış ayına vede kaygan zeminlere hazır mı? Direksiyon Geliştirme Merkezi olarak sizler için kısa bir kışa hazırlıkta neler yapmamız gerektiğini biraz anlatmak istedik.
Kış Lastiği: Deseniyle olduğu kadar soğuk havalara dayanabilen kauçuk karışımıyla kar ve buz gibi kaygan yol şartlarında maksimum çekiş ve fren gücünü zemine iletebilen kış lastikleri silica teknolojisiyle üretilmektedir. Kış lastiklerinde kullanılan bu teknoloji lastiğin ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde tutunma özelliğini artıyor!!!
Hava koşullarının zorlaştığı kış aylarında genel olarak hızımıza ve takip mesafesine çok dikkat etmeliyiz. Yol şartlarının kar, yağmur, çamur ve hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde normal lastiklere daha iyi tutunma sağlar.